Omavalvontasuunnitelma pohja

Omavalvontasuunnitelma – laatiminen

Omavalvontasuunnitelma on välttämätön jos aikoo toimia elintarvikealalla. Omavalvonta on lakisääteinen ja sen tarkoitus on varmistaa että asiakas saa laadukkaan elintarvikkeen. Omavalvonnan avulla voidaan minimoida riskit ja varmistua että määräykset elintarvikkeista toteutuvat.

Jokaisella elintarvikkeita käsittelevällä toiminnanharjoittajalla tulee olla omavalvontasuunnitelma jonka pohjalta omavalvontaa voidaan toteuttaa. Suunnitelma omavalvonnasta on aina yrityskohtainen ja se tulee päivittää aina toiminnan muuttuessa. Kun toiminta alkaa, on yrityksellä 2kk aikaa tarkastuttaa omavalvontasuunnitelmansa terveystarkastajalla.

omavalvontasuunnitelmaOmavalvontasuunnitelma on kokonaisuudessaan kohtalaisen laaja ja tulemme tälle sivulle luettelemaan asiat jotka ovat olennaisia omavalvontasuunnitemaa laatiessa

* Kuvaus yrityksen toiminnasta

Yrityksen nimi, Yhteystiedot sekä y-tunnus.
Paljonko henkilökuntaa yrityksessä on
Kuka toimii vastuuhenkilönä
Millaista toimintaa harjoitetaan (onko kyseessä kahvila, keittiö ym.) sekä liikehuoneiston koko
Aukioloajat

* Raaka-aineiden hankkiminen

Omavalvontasuunnitelmasta tulee ilmetä mistä raaka-aineet hankitaan ja mihin vuorokaudenaikaan ne otetaan vastaan. Esim. haetaanko tuotteet yrityksen toimesta jostain vai onko varta vasten järjestetty kuljetus. Suunnitelmassa tulee olla tarkasti myös millä tavalla kuljetus järjestetään ja millaisia kuljetusastioita käytetään.

On myös suunniteltava kuinka kirjataan lämpötilat vastaanoton yhteydessä ja kuinka toimitaan jos lämpötiloissa havaitaan poikkeuksellisuutta.

* Elintarvikkeiden varastoiminen

Millaisissa lämpötiloissa yrityksen tuottamia elintarvikkeita tulee varastoida ja mitä vaatimuksia lämpötilojen suhteen on.
Millaisia kylmälaitteita on käytössä ja miten niitä valvotaan
Automaattista lämpötilanseurantaa varten tulee olla toteutussuunnitelma jossa mainitaan hälytysten raja-arvot.
Omavalvontasuunnitelmassa tulee myös kertoa mitä tehdään jos varastointilämpötiloissa tapahtuu poikkeuksellisuuksia.

* Elintarvikkeen / ruoan valmistaminen

Kuinka ruoat valmistetaan; onko kyseessä raakatuotteet vaiko valmiit ainesosat. Milloin ruoka valmistetaan ja millä aikavälillä se tulee tarjoilla / myydä asiakkaalle.
Miten ruoka-aineita käsitellään ja kuinka kontaminoituminen estetään.
Kuinka ruoka kypsennetään.

Lisää tulossa piakkoin…

Pääsivulle tästä…

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *